VENEZUELA

«Salto Angel!»

«Salto Angel: Ο καταρράκτης Angel, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα και στο εθνικό πάρκο Canaima. Πρόκειται για τη πτώση των υδάτων του ποταμού Churun (παραπόταμου του Carrao, που με τη σειρά του είναι παραπόταμος του Orinoco) από ύψος 976m. Με δυο λόγια είναι ο ψηλότερος καταρράκτης του κόσμου και μάλιστα 15 φορές ψηλότερος από τον αντίστοιχο του Νιαγάρα. Οι ιθαγενείς της περιοχής τον αποκαλούν Kerekupai-Meru, που στη γλώσσα της φυλής Pemon σημαίνει πτώση στο βαθύτερο σημείο (Pemon means people). Πέφτει δε με απίστευτη ορμή από τη κορυφή του οροπεδίου Auyan Tepuy, στη πυκνή ζούγκλα της περιοχής Guayana, προκαλώντας θαυμασμό και δέος σε όποιον τον αντικρίζει. Ανακαλύφθηκε τυχαία to 1937 από τον αμερικανό πιλότο και τυχοδιώκτη James Angel (1899-1956), του οποίου οι στάχτες μετά τον θάνατό του, σκορπίστηκαν κατ’ απαίτησή του πάνω από τον καταρράκτη που φέρει το όνομά του».

  • Η ιστορία της ανακάλυψης

Το 1920, διασχίζοντας ο Jimmy Angel με το αεροπλάνο του τη Λατινική Αμερική, έκανε αναγκαστική προσγείωση έπειτα από ηλεκτρική βλάβη σε ένα οροπέδιο των Άνδεων ύψους 3500m. Ικανότατος και με άριστη κατάρτιση στα μηχανολογικά όπως ήταν, κατασκεύασε από το πέλμα του παπουτσιού του το ανταλλακτικό που χρειαζόταν και κατόρθωσε να διασωθεί γυρνώντας στον πολιτισμό. Φτάνοντας στον Παναμά και σε κάποιο μπαρ, σχολίαζε τη περιπέτειά του με την αναγκαστική προσγείωση στο οροπέδιο. Ένας άγνωστος που τον άκουσε να τη διηγείται, τον πλησίασε με κάποιο χάρτη στο χέρι. Πρότεινε στον Angel να τον μεταφέρει με το αεροπλάνο του νότια του Orinoko στη Βενεζουέλα, σε μια τοποθεσία όπου υπάρχουν επίσης πολύ ψηλά οροπέδια που φτάνουν και τα 2500m. O Jimmy δεν του έδωσε και πολύ σημασία, αλλά για να απαλλαγεί από τη παρουσία του ξένου, ζήτησε 5000 δολάρια πιστεύοντας πως δεν θα μπορούσε να βρει τόσα χρήματα. Το επόμενο πρωί όμως, ο άγνωστος τον επισκέφτηκε με την επιταγή στο χέρι. Μετά από χρόνια όταν ρωτήθηκε ο Jimmy Angel, είπε πως δεν γνώριζε τότε τη τοποθεσία, αλλά καθοδηγήθηκε από τον άγνωστο εκείνο, ο οποίος του υπέδειξε ένα ποτάμι στο οποίο μπορούσε κοντά του να προσγειωθεί. Πράγματι λοιπόν, προσγειώθηκε τότε σε μια μικρή σαβάνα ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς. Όσο ο Angel προσπαθούσε να επιδιορθώσει μια βλάβη στα φτερά του αεροπλάνου, ο ξένος βρήκε όλο τον καιρό να εξερευνήσει τη γύρω περιοχή, φέρνοντας μαζί του 60 κιλά ψήγματα χρυσού μέσα σε σάκους. Φαίνεται πως αυτός ο άγνωστος, αμερικανός από την Αλάσκα ονόματι J.R McCraken, είχε κρύψει παλιότερα το θησαυρό αυτό στο μέρος εκείνο. Λέγεται μάλιστα πως δεν ήταν μόνος, αλλά μαζί με κάποιο φίλο του, ο οποίος και πέθανε από δάγκωμα φιδιού, είχαν ανακαλύψει το πολύτιμο μέταλλο μέσα στη ζούγκλα. Ο ίδιος άφησε το χρυσάφι σε ασφαλές μέρος και σκοπεύοντας να το ξαναπάρει με τη πρώτη ευκαιρία, κατόρθωσε τελικά να επιβιώσει δραπετεύοντας από τη πυκνή ζούγκλα. Αφού ο Angel επιδιόρθωσε το φτερό, απογειώθηκε με τον αμερικανό και το πολύτιμο φορτίο με προορισμό τον Παναμά, όπου και έφθασαν χωρίς προβλήματα. Μετά από χρόνια συναντήθηκαν ξανά οι δύο άντρες σε κάποιο τραίνο. Ο αμερικανός ρώτησε τον Angel αν είχε γίνει εκατομμυριούχος, πιστεύοντας πως θα είχε επιστρέψει στο σημείο που είχαν πάει μαζί, για να πάρει το χρυσάφι. Μάλιστα κατά τα λεγόμενά του, όλη η επιφάνεια του εδάφους ήταν σπαρμένη χρυσό. Αυτή η τυχαία συνάντηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο, γιατί συνδυάζοντας ο Angel την αγάπη του για τα αεροπλάνα και τη δίψα του για περιπέτεια, επένδυσε μαζί με τη γυναίκα του Μαρία όλες τις αποταμιεύσεις τους στην αναζήτηση – όπως πίστευε – της χρυσής πόλης.

  • Flamingo NC9487

Σε μια λοιπόν από τις πτήσεις του πάνω από το Auyan Tepuy όπου ο Jimmy επικέντρωσε τις αναζητήσεις του ανάμεσα στο 1934 και 1935, παρατήρησε για πρώτη φορά ένα καταρράκτη που έμελλε να πάρει το όνομά του. Του έκανε εντύπωση το μεγάλο του ύψος και συντάσσοντας ένα χάρτη, ξαναγύρισε με συνεπιβάτη έναν φίλο του τοπογράφο, ώστε να το υπολογίσουν με τα όργανα του αεροσκάφους. Βρήκαν λοιπόν πως το ύψος ήταν κοντά στα 1000m, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατόπιν με τις επίσημες μετρήσεις των διαφόρων αποστολών. Αργότερα, δημιουργώντας ο Angel μια ομάδα, προσγειώθηκε νότια του Auyan Tepuy και έστησε ένα καταυλισμό με σκοπό να είναι το ορμητήριο για την εξερεύνηση της περιοχής. Ήθελε να ανεβεί στο οροπέδιο από όπου έπεφτε ορμητικά ο καταρράκτης. Όμως ήταν πολύ δύσκολη αυτή η προσέγγιση και έτσι αποφάσισε να προσγειωθεί με το αεροπλάνο του πάνω στο οροπέδιο, πιστεύοντας πως θα τα καταφέρει. Οι συνεργάτες του προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, μα αυτός είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Έχοντας δε επενδύσει όλες τις οικονομίες του στο σκοπό αυτό, ήταν αμετακίνητος από την απόφασή του για το ριψοκίνδυνο αυτό εγχείρημα. Το πρωί τελικά της 9ης Οκτωβρίου του 1937, όταν ο ουρανός καθάρισε, ο Jimmy Angel απογειώθηκε με το αεροπλάνο του το Flamingo για το Οροπέδιο. Μετά από λίγη ώρα ο Jimmy κατόρθωσε να προσγειώσει ανώμαλα το Flamingo επάνω στο πλάτωμα. Μέσα από την άτρακτο του αεροσκάφους που αχρηστεύτηκε, βγήκαν ευτυχώς ζωντανοί αυτός, η γυναίκα του και οι δυο συνεργάτες τους. Δυστυχώς όμως είχε καταστραφεί και ο ασύρματος. Άρχισε έτσι μια πραγματική οδύσσεια 11 ημερών με λιγοστά εφόδια, μέχρι που κατόρθωσαν να επιστρέψουν στον πολιτισμό όλοι τους σώοι, περνώντας μέσα από μια πολύ επικίνδυνη ζούγκλα. Το Flamingo έμεινε εκεί έως το 1970, ενώ σήμερα βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Ciudad Bolivar, για να θυμίζει τον ατρόμητο Jimmy Angel. Και μπορεί να μην βρήκε ποτέ το El Dorado με το χρυσάφι που ίσως περίμενε, όμως το όνομα του καταγράφηκε στην ιστορία, και ο ψηλότερος καταρράκτης του κόσμου θα έχει πια το δικό του όνομα για πάντα!

PLANNING A TRIP
Travel Planning Challenges and How to Overcome Them
Do you need help?
Ask me.

Spiros Depastas

TRAVEL HOME