Pamir Higway M41
The second highest altitude international highway in the World
Ο Μ41 ή γνωστότερος σας Pamir highway, είναι ο δρόμος που περνά μέσα από τα βουνά του Pamir και τις χώρες Kyrgystan, Tajikistan, Uzbekistan και Afganistan. Το οροπέδιο του Pamir, με κέντρο την αυτόνομη διοικητική περιοχή Gorno Badakhshan του Tajikistan, βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέσα το Tajikistan, εκτείνεται δε από τη κοιλάδα Alay του Kyrgystan προς τα βόρεια, τη περιοχή Wakhan (Afganistan – Pakistan) στα νότια και μέχρι τα σύνορα της Κίνας στα ανατολικά. Το μέσο ύψος του Pamir φτάνει κοντά στα 4000m, ενώ οι τρεις ψηλότερες κορυφές των ορέων του ξεπερνούν τα 7000m (Ismoil Somoni peak ή Stalin peak 7495m – Ibn Sina peak ή Lenin peak 7134m – Korzhenevskaya peak 7105m). Σ’ αυτά τα βουνά άφησε τη σφραγίδα του ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ από εδώ περνούσαν τα αρχαία καραβάνια και ο δρόμος του μεταξιού. Σ’ αυτά τα βουνά λοιπόν, εκεί απ’ όπου πέρασε ο Marco Polo, θα σας ταξιδέψει έστω για λίγο και το mypassport.gr [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_tabs style=”modern” color=”turquoise” spacing=”5″ gap=”5″ alignment=”center” active_section=”1″][vc_tta_section title=”GBAO” tab_id=”1458980371875-4e994221-272a”][vc_column_text]Gorno-Badakhshan (Autonomous Province) • GBAO
Το GBAO (Gorno Badakhshan ή αλλιώς Kuhistoni Badakhshon που σημαίνει στα Τατζίκικα ορεινό Badakhshan) δημιουργήθηκε το 1925 και συνδέθηκε με το Tajikistan, μέσα στα όρια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, πολλοί αυτόχθονες κάτοικοι του Pamir, μετεφέρθηκαν με τη βία από το Σοβιετικό καθεστώς στο νοτιοδυτικό Tajikistan. Μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και όταν ξέσπασε στο Tajikistan εμφύλιος πόλεμος την επόμενη χρονιά, η τοπική αυτοδιοίκηση του GBAO ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Αργότερα και μετά από πολλά αιματηρά γεγονότα του εμφύλιου πολέμου, η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε πίσω στην απόφασή της για ανεξαρτησία, ωστόσο το GBAO διατήρησε την αυτονομία του, αν και παρέμεινε επαρχία του Tajikistan. Η περιοχή αυτή του Pamir, είχε διεκδικηθεί κατά το παρελθόν από τη Ρωσική αυτοκρατορία, την Κίνα και το εμιράτο του Αfganistan. Yπογράφοντας το 1890 μια σειρά συνθηκών οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών, χώρισαν τη περιοχή του Badakhshan, η Κίνα όμως αμφισβητούσε τα σύνορα μέχρι το 2002, οπότε και υπογράφηκε συμφωνία με τη κυβέρνηση του Tajikistan.
Welcome to the Pamir Highway![/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Visa” tab_id=”1458980372830-9ebba609-f1d0″][vc_column_text]
- Πριν πάτε
H περιπέτεια του Pamir αρχίζει πριν πατήσετε το πόδι σας στο Tajikistan. Για να μπείτε λοιπόν στη χώρα χρειάζεστε βίζα. Χρειάζεστε επίσης letter of invitation (LOI), πρόσκληση δηλαδή από κάποιο γραφείο τουρισμού του Tajikistan (η LOI είναι αναγκαία, ανάλογα με την “τελευταία” κάθε φορά για το θέμα αυτό, απόφαση των αρχών της χώρας). Εκτός από αυτά όμως, χρειάζεστε ακόμα μία άδεια, την ομώνυμη εκείνη για την είσοδό σας στο GBAO. Υπολογίστε επίσης πως δεν υπάρχει πρεσβεία του Tajikistan στην Ελλάδα. Μπορείτε βέβαια να πάρετε τη βίζα όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο του Dushanbe (πρωτεύουσα του Tajikistan). Όμως θα πρέπει να έχετε την πρόσκληση, αλλιώς θα χρειαστείτε μια άλλη άδεια την ΟVIR (καταγραφή ξένων υπηκόων). Αν επίσης σας προσκαλέσει κάποιος φίλος από το Tajikistan και όχι ένα γραφείο τουρισμού, τότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ΟVIR, η οποία για να εκδοθεί χρειάζεται από 2 εβδομάδες μέχρι 45 ημέρες. Σημειώστε επίσης πως αν πάρετε βίζα από μια πρεσβεία του Tajikistan σε κάποια άλλη χώρα, θα πρέπει να πάρετε και την OVIR από την ίδια πρεσβεία, γιατί αν την πάρετε από άλλη χώρα δεν θα σας την κάνουν δεκτή. Η άδεια GBAO από το 2004 δίνεται σαν ένα χαρτί (ευτυχώς γιατί μπορείτε να την πάρετε μέσω του γραφείου τουρισμού) που αναγράφει ποιές (αν όχι όλες γενικά) περιοχές του Gorno Badakhshan μπορείτε να επισκεφτείτε (παλαιότερα έμπαινε μια σφραγίδα στο passport, κάτι που σήμαινε όμως χρονοβόρες διατυπώσεις στα σύνορα). Αν φτάσετε στο αεροδρόμιο χωρίς την GBAO τότε θα χρειαστείτε περίπου 2 εβδομάδες για να την πάρετε. Ευρισκόμενοι τέλος στο Tajikistan με όλα τα χαρτιά ανά χείρας, έχετε υπ’ όψιν σας πως πριν περάσετε στο αυτόνομο Gorno Badakhshan, θα σας ζητήσουν την άδεια GBAO στο στρατιωτικό checkpoint του Kalaikhum, ενώ είναι πιθανό να σας ελέγξουν και πάλι στο Κhorog ή κάπου αλλού. Για κάποιους φόρους που θα κληθείτε να καταβάλλετε (όπως τον ecological tax, το trekking license ή το high altitude license) μην ανησυχείτε, γιατί τους ενσωματώνουν τα γραφεία τουρισμού στα κόστη που θα σας καταλογίσουν. Αν λοιπόν όλα αυτά σας φαίνονται βουνό, ψηλότερο από αυτά του Pamir, άκολουθήστε τον πιο κάτω δρόμο και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
- Ελάτε σε συνενόηση με εκπρόσωπο ενός γραφείο τουρισμού στο Tajikistan τρεις μήνες πριν το ταξίδι σας.
- Πείτε του το πρόγραμμα σας ή ακολουθείστε κάποια δραστηριότητα του γραφείου.
- Ρωτήστε ξανά, ακόμα κι αν γνωρίζετε τα σχετικά θέματα με τη βίζα ή τις υπόλοιπες άδειες και ζητείστε του τα κόστη (οι διαδικασίες και τα κόστη, αλλάζουν ή επιδέχονται αναπροαρμογές)
- Δώστε του τα στοιχεία που θα σας ζητήσει ώστε να ενεργήσει εγκαίρως για την άδεια GBAO.
- Ζητήστε του να σας στείλει την πρόσκληση (LOI) και την άδεια GBAO ταχυδρομικώς, ώστε να τις έχετε μαζί σας όταν θα φτάσετε στο Tajikistan.
- Την βίζα θα την εξασφαλίσετε στο αεροδρόμιο του Dushanbe όταν φτάσετε.
- Με την πρόσκληση (LOI) από το γραφείο τουρισμού που ήδη θα έχετε, δεν είναι απαραίτητη η άδεια OVIR.
- Συγχαρητήρια λοιπόν, είστε έτοιμοι να κατακτήσετε το Pamir.
Εάν έχετε πάντως τη διάθεση να βγάλετε μόνοι σας το φίδι από τη τρύπα, ελάτε σε συνενόηση με μια πρεσβεία του Tajikistan, μήπως τα καταφέρετε να εξασφαλίσετε μέσω αυτής και εξ αποστάσεως τα απαραίτητα έγγραφα. Embassy of Tajikistan to the United Kingdom of Great Britain • see here the visa application form[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Οργανωθείτε” tab_id=”1458980811531-c7c2996e-0c5e”][vc_column_text]
- Πώς θα πάτε (Dushanbe national airport)
- Τurkish airlines Από τη Κωνσταντινούπολη 4 ώρες και 30´
- Somon airlines Από τη Κωνσταντινούπολη 4 ώρες και 30´ ή από τη Φραγκφούρτη 6 ώρες και 30´
- UTAIR Από Θεσσαλονίκη και μέσω Μόσχας (4 ώρες και 20´ από τη Μόσχα)
- Siberia airlines (S7) Από τη Μόσχα 6ώρες και 45´ μέσω του Chelyabinsk ή 11 (!) ώρες μέσω του Novosibirsk
- Aeroflot (οι πτήσεις της Aeroflot εξυπηρετούνται και με Vladivostok air ή Donavia). Από τη Μόσχα 6 ωρες και 10´ η καθαρή πτήση χωρίς τη στάση για αλλαγή αεροπλάνου στο Sochi της Μαύρης θάλασσας (η διάρκεια της πτήσης Αθήνα – Μόσχα είναι 3ώρες και 25´)
- Πότε να πάτε
Το Pamir είναι μια μοναδική περιοχή του πλανήτη, όπου συναντάμε μερικά από τα ψηλότερα βουνά του κόσμου. Tην εικόνα συμπληρώνουν στενές και μικρές πράσινες κοιλάδες, με διάσπαρτα χωριά στη μέση του πουθενά. Αν δει κανείς από ψηλά, έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για πολύ μικρά νησάκια, ανάμεσα σε τεράστια και απόκρυμνα βράχια. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, ξηρό με ζεστά ηλιόλουστα καλοκαίρια και συγκριτικά πολύ κρύους χειμώνες. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι φτάνει γύρω στους +30° C, ενώ το βράδυ πέφτει ακόμα και κάτω από τους +10° C (ο Αύγουστος είναι ο πιο ζεστός μήνας). Τον χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -10° C έως περίπου τους +5° C (ο Γενάρης είναι ο πιο κρύος μήνας), ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί στο Pamir (και όλο το Tajikistan), είναι -63° C στο μικρό χωριό Bulunkul. Χειμώνα και άνοιξη πέφτουν οι περισσότερες βροχές, ενώ στατιστικά ο μήνας Μάρτιος έχει τις περισσότερες ημέρες με βροχή (16-17 ημέρες). Οι καλύτεροι μήνες για να πάτε στο Pamir, είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος • Local Time +2 ώρες από την Ελλάδα.
Tajikistan Weather Forecast – Dushanbe, Khorog (in Pamir) and more cities.
- Travel Health
Εάν αποφασίσετε να πάτε στο Tajikistan από Ιούνιο έως Οκτώβριο, θα χρειαστείτε ανθελονοσιακή προφύλαξη. Ενημερωθείτε από το Travel Doctor, αλλά σε κάθε περίπτωση ζητείστε πληροφορίες από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και τον προσωπικο σας γιατρό (φυσικά, όπως άλλωστε σε κάθε ταξίδι ιδιαιτέρων συνθηκών, θα πρέπει να τηρήσετε όλους τους βασικούς κανόνες σχετικά με το νερό και το φαγητό). Σχετικά με το υψόμετρο μην ανησυχείτε ιδιαίτερα έως καθόλου. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και διαδρομή, πέραν από κάποιο μικρό λαχάνιασμα μάλλον δεν θα αισθανθείτε κάτι περισσότερο. Ενημερώστε φυσικά και για το θέμα αυτό τον προσωπικό σας γιατρό και όλα θα πάνε καλά. Αν βέβαια επιθυμείτε να έχετε στο φαρμακείο σας κάποιο φάρμακο, τότε προμηθευτείτε το endemox (πάντοτε δε όταν πρόκειται για πολύ μεγάλα ύψη, να ακολουθείτε τον χρυσό κανόνα των ορειβατών: ανεβαίνω ψηλά και κοιμάμαι χαμηλότερα).
- Safety
Πριν ταξιδέψετε ή πριν αποφασίστε να σχεδιάσετε ένα ταξίδι στο Tajikistan και το Pamir, ενημερωθείτε σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν σ’ αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας.
- Currency converter
- Eλληνικές διπλωματικές αρχές
Η Ελλάδα δεν έχει πρεσβεία ή προξενείο στο Tajikistan. Ωστόσο διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτό και υπεύθυνη είναι η πρεσβεία της Μόσχας στη Ρωσία. Μπορείτε λοιπόν για παν ενδεχόμενο να έχετε μαζί σας τα πιο κάτω τηλέφωνα:
- Eλληνική πρεσβεία στη Μόσχα: 810-7495-5392940 και έκτακτης ανάγκης 810-7495-5392941
- Ελληνικό προξενείο στη Μόσχα: 810-7495-7392204 ή 7392206 και έκτακτης ανάγκης 810-7495-5392040 (για να τηλεφωνήσετε από το Tajikistan στο εξωτερικό, χρειάζεται πριν κάθε εθνικό κωδικό και νούμερο, ο κωδικός 810 για διεθνείς κλήσεις.
- Αν χρειαστεί να τηλεφωνήσετε στην Ελλάδα, ο κωδικός είναι 810-30
- Pamir Legends
Διαβάστε θρύλους των Pamiris, ανάμεσα στους οποίους και έναν σχετικό με τον Μέγα Αλέξανδρο.
- Pamir Travel Agents
- Tajikistan travel guide
- Travel Tajikistan
- Pamir Adventure
- Pamir travel
- Pamir Higwhay Adventure
- Tajtravel
- Pamir trek
- OrexCa
- More infos
- Tajikistan
- Pamirs news & important info
Tajik Rally
Λάβετε μέρος σ’ ένα διαφορετικό adventure rally, με το παλιό σας αυτοκίνητο, χωρίς καμιά τεχνική υποστήριξη, με μόνη βοήθεια την θεά τύχη και την όρεξη σας για περιπέτεια.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”To ταξίδι” tab_id=”1458981051466-41272a8f-ecce”][vc_column_text]5 ημέρες στο άγριο PamirDay 1
Αφού τελειώσετε αισίως με τις διατυπώσεις του ελέγχου των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο του Dushanbe, θα σας περιμένει στην έξοδο ο travel agent που θα έχετε επιλέξει ώστε να φροντίσει για την έκδοση των απαραίτητων για την είσοδό σας στη χώρα εγγράφων, αλλά και να σας οδηγήσει στο Pamir. Θα φύγετε κατ’ ευθείαν για τη πόλη Qal’aikhum (satelite map), όπου θα φτάσετε μέσω του Pamir Higwhay μετά από 370km και αφού περάσετε απ’ το Khaburabot Pass σε υψόμετρο 3252m. Το πρώτο βράδυ λοιπόν θα διανυκτερεύσετε εδώ, μέσα στα όρια του αυτόνομου Gorno Badakhshan και καθ’ οδόν προς το Pamir • map
Day 2
Θα ξεκινήσετε για το Khorog (satelite map), ταξιδεύοντας πλάι στον ποταμό Panj και κατα μήκος των συνόρων του Tajikistan με το Afganistan. Η διαδρομή (250km) καθώς θα μπαίνετε όλο και πιο βαθιά μέσα στους ορεινούς όγκους του Pamir, θα γίνεται συνεχώς πιο ενδιαφέρουσα. Τα ψηλά βουνά θα κρέμονται πάνω απ’ τα κεφάλια σας, τα ποτάμια θα γίνονται όλο και πιο άγρια, ενώ ο δρόμος σε κάποια σημεία του μπορεί να σας προβληματίσει σχετικά με τη προσβασιμότητά του. Μην ανησυχείτε όμως, απλώς ζήστε τη περιπέτεια του Pamir και φορτώστε εικόνες που μόνο στη tv μπορείτε να δείτε. Το Κhorog ή (Khorugh) είναι η πρωτεύουσα του αυτόνομου Gorno Badakhsan με πληθυσμό γύρω στις 30.000 ανθρώπους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2060m, ανάμεσα στα ποτάμια Panj, Gund (Ghunt) και Shohdara (παραπόταμος του Gund) στα σύνορα με το Afganistan. Όταν διευθετήθηκε το 1895 το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Afganistan, oι Ρώσοι οχύρωσαν μερικά σπίτια του μικρού χωριού Khorog, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό στρατόπεδο. Κατασκευάστηκε ένας δρόμος προς το Osh (Κyrgystan), ώστε να μεταφέρονται τα εμπορεύματα των καραβανιών που έρχονταν από τη Κίνα με καμήλες, αλλά ήταν βατός μόνο από άλογα (αυτός ο πρώτος δύσβατος δρόμος, έμελλε να είναι ο σημερινός Pamir Higwhay M41 Road). Ένα σχολείο και μια κλινική που χτίστικαν τότε από τους Ρώσους για τους λιγοστούς κατοίκους, έκαναν τη διαφορά του Khorog από τα άλλα χωριά της περιοχής. Από τα μέσα της δεκαέτίας του 1920, το Khorog άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ο δρόμος ανακατασκευάστηκε και γρήγορα έφτασε εκεί το πρώτο αυτοκίνητο. Σήμερα η πόλη του Khorog, είναι ανθρωπιστικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Θα βρείτε επίσης εδώ έναν από τους ορεινότερους (2320m) βοτανικούς κήπους στον κόσμο (έρχεται δεύτερος μετά από αυτόν του Darjeeling στο Sikkim στα Ιμαλάïα). Στο χωριό Vozm 15km βορειότερα του Khorog, υπάρχει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ημιπολύτιμων λίθων, όπου μπορείτε εκεί να αγοράσετε διάφορα χειροτεχνήματα των Pamiris (έτσι λέγονται οι κάτοικοι του Pamir). Aν βρεθείτε Σάββατο πρωί στο Khorog, μπορείτε να επισκεφτείτε την Afgan market στα σύνορα με το Αfganistan, εκεί όπου μαζεύονται ελεύθερα χωρίς βίζα Αφγανοί και Τατζίκοι, για να πουλήσουν μέχρι το μεσημέρι τη πραμάτεια τους. Μπορείτε επίσης να δείτε (9km από το Khorog), τα ερείπια από το αρχαίο φρούριο Kafir Qal’la (φρούριο των απίστων). Μια νέα γέφυρα ενώνει πλέον το Pamir με το Afganistan στον ποταμό Panj και αν έχετε βίζα διπλής ή πολλαπλής εισόδου στο Tajikistan (όπως και όλα τα άλλα απαραίτητα έγγραφα-άδειες για το Pamir αλλά και το Αfganistan), μπορείτε να πατήσετε για λίγο στη πολύπαθη αυτή χώρα • δείτε στον χάρτη τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε • Διανυκτερεύστε στο Serena Inn • Αν επιλέξετε να φτάσετε στο Pamir με εσωτερική πτήση από το Dushanbe, η εναέρια διαδρομή μέσα από τα απόκρημνα βουνά παρουσιάζει μεγάλο βαθμό τεχνικής δυσκολίας και θα έχει σίγουρα για σας τεράστιο ενδιαφέρον.
Day 3
Θα φύγετε απ’ τη πρωτεύουσα του Gorno Badakhshan και βγαίνοντας απ’ τον Pamir Higwhay, με κατεύθυνση προς το Lyangar (250km απ’ το Khorog). Πρώτη στάση στο Garm Chashma, 42km νότια του Khorog και σε υψόμετρο 2325m. Θα βρείτε εδώ και επάνω σε έναν λόφο με σουρεαλιστικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, φυσικές λίμνες ηλικίας χιλιάδων ετών, με ζεστά νερά θερμοκρασίας μέχρι 50° C, που τροφοδοτούνται από micro geysers. Στη συνέχεια θα φτάσετε στο Ishkashim (satelite map) 106km από το Khorog. Αν είναι Σάββατο όταν βρεθείτε εδώ, μπορείτε να επισκεφτείτε και εδώ την Αφγανική αγορά ή μπορείτε να περάσετε τη μικρή γέφυρα που ενώνει το Tajikistan με το Afganistan (εφ’ όσον βέβαια έχετε βίζα διπλής ή πολλαπλής εισόδου και διαθέτετε επίσης όλες τις απαραίτητες άδειες). Kατόπιν και 72km μετά το Ishkashim θα βρεθείτε στο χωριό Yamchun με το ομώνυμο φρούριο.
- Yamchun Fortress
Στο τέλος της πρώτης χιλιετίας π.Χ, άρχισαν να κατασκευάζονται στο Pamir διάφορα φρούρια για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των εχθρικών γειτόνων. Το πρώτο από αυτά ήταν το Yamchun, κοντά στο ομώνυμο χωριό και στη δεξιά όχθη του ποταμού Panj. Το φρούριο στέκεται πάνω σε ένα βράχο, που βρέχεται από δυό παραπόταμους του Panj (Yamchun και Vikhut), οι όχθες των οποίων είναι τόσο απότομες, ώστε όλο το έτος η πρόσβαση από εκεί προς το φρούριο είναι αδύνατη. Η αρχιτεκτονική του φρουρίου ακόμα κι απ’ τα ερείπια κρίνεται εντυπωσιακή, όπως επίσης και το θέαμα της γύρω περιοχής από ψηλά. Ερχόμενοι από το Ishkashim και πηγαίνοντας προς το Lyangar, θα προσεγγίσετε το φρούριο στρίβοντας αριστερά προς το χωριό Tuggoz. Συνεχίζοντας για 5-6km τον απότομο δρόμο, θα βρεθείτε στο χωριό Yamchun. Mετά το Yamchun θα τελειώσετε την ημέρα στο Lyangar όπου και θα διανυκτερεύσετε, για να επισκεφτείτε το πρωί τα περίφημα πετρογλυφικά της περιοχής.
Day 4
Τα πετρογλυφικά είναι μια ξεχωριστή ομάδα αρχαίων μνημείων. Πρόκειται για σχέδια τα οποία ανάγονται στην εποχή του χαλκού και είναι χαραγμένα επάνω σε γρανιτένιους βράχους. Αυτά λοιπόν θα επισκεφτείτε το πρωί της τέταρτης ημέρας, πριν συνεχίσετε το οδοιπορικό σας. Το Pamir είναι πλούσιο σε πετρογλυφικά, με κυριότερα αυτά στη περιοχή του Lyangar. Συνολικά ο αριθμός των σχεδίων ξεπερνά τις 5.000, ενώ αποτυπώνουν στους βράχους μορφές κυνηγών με τόξα, ή ζώα όπως βουβάλια, ελάφια και σκυλιά. Πολλά από αυτά έχουν βρεθεί σε υψόμετρο πάνω από 3.000m και έχουν χαραχτεί με πέτρες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Μετά από τα πετρογλυφικά σχέδια στους βράχους, θα φύγετε περνώντας από το Khargush pass στα 4344m για τη λίμνη Bulunkul (satelite map • παρακολουθείστε με το δορυφορικό μάτι, την άγρια διαδρομή μέσα από τους ορεινούς όγκους), όπου και θα διανυκτερεύσετε αφού εξερευνήσετε τη περιοχή.
- Βulunkul lake
Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 3.734m και επικοινωνεί με ένα στενό κανάλι με τη λίμνη Yashilkul. Το νερό είναι φρέσκο και έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ οι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους απ’ τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Η περιοχή της λίμνης Bulunkul όμως, είναι και για έναν άλλο λόγο γνωστή. Εδώ στο μικρό ομώνυμο χωριό, έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία της κεντρικής Ασίας με -63° C. Η Yashilkul βρίσκεται σε υψόμετρο 3.700m και οι ντόπιοι πιστεύουν πως είναι το σπίτι ενός τέρατος του Tuya Suu που μοιάζει με καμήλα.
Day 5
Θα ξεκινήσετε κινούμενοι και πάλι στον Pamir Higwhay με κατεύθυνση πίσω προς το Khorog (170km). Πριν φτάσετε ξανά στη πρωτεύουσα του Badakhshan (30km απ’ το Khorog), θα συναντήσετε το μικρό χωριό Debasta (satelite map). 7 με 8km ψηλότερα από το χωριό, μπορείτε να βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα πετρογλυφικά, στη τοποθεσία Vy bist dara. Το βράδυ διανυκτερεύστε ξανά στο Khorog και την επόμενη ημέρα αναχωρήστε για Dushanbe.
Day 6
Φύγετε πρωί-πρωί για να καλύψετε τα 620km που χωρίζουν το Khorog από το Dushanbe και νιώστε για λίγες ώρες ακόμα σαν ένας μικρός Indiana Jones, γιατί την επόμενη ημέρα με τη πρώτη πτήση, θα γυρίσετε και πάλι στον κόσμο εκείνο που νομίζετε πως ανήκετε…
- Τις διανυκτερεύσεις σας θα τις αναλάβει το γραφείο τουρισμού με το οποίο θα έρθετε σε συνενόηση για τα θέματα της βίζας, της πρόσκλησης και βέβαια της άδειας που χρειάζεστε για το Pamir. Εκτός απ’ το Dushanbe και το Khorog, όπου αλλού διανυκτερεύσετε στο οδοιπορικό των ανωτέρω έξι ημερών, να είστε έτοιμοι για αρκετά Σπαρτιάτικη ζωή).